Zelf regelen

Wat kun je allemaal zelf regelen? Buurtplein gaat voor zelfredzaamheid; zo lang mogelijk zelfstandig blijven. We bieden je ondersteuning bij allerlei zaken in je leven die (tijdelijk) minder goed gaan. Weet jij al wat je zelf kunt regelen?

Bij Buurtplein vinden we het belangrijk dat mensen ‘zelfredzaam’ zijn. Zelfredzaam zijn betekent dat je goed voor jezelf kunt zorgen en dat je zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven. Gaat het (tijdelijk) wat minder goed met je? Dan helpen we je graag. Samen met jou kijken we naar wat je zelf kunt regelen en naar de dingen waar je hulp bij nodig hebt.  

Hoe kan Buurtplein mij helpen om zelfredzaam te zijn?  

Buurtplein kan je helpen met alle dingen in je leven die (even) wat minder goed gaan. Ga je bijvoorbeeld scheiden en weet je niet goed hoe je je geldzaken moet regelen als je straks alleen woont? Wij kunnen je helpen met het maken van een huishoudboekje. In een huishoudboekje zie je precies hoeveel geld er (straks) binnenkomt én hoeveel geld je uitgeeft. We kunnen je helpen als je nieuw in de gemeente Doetinchem komt wonen of als je gaat verhuizen. Maar ook als je bijvoorbeeld moeite hebt met het opvoeden van je kinderen.  

Kan Buurtplein mij ook helpen als het lichamelijk minder goed gaat?  

Het kan gebeuren dat het lichamelijk wat minder goed met je gaat dan vroeger. Bijvoorbeeld omdat je ziek bent geworden of ouder. Dit betekent niet altijd dat je moet verhuizen. Met een paar kleine aanpassingen in je woning, zoals een traplift of een douchestoel, kun je vaak in je eigen huis blijven wonen. Ook ben je misschien wel geholpen met een paar uur schoonmaakhulp per week of met een elektrische rolstoel.  

Hulp via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning 

Buurtplein kan je helpen met het aanvragen van hulp en ondersteuning van zorgverleners. Namens de gemeente Doetinchem mogen wij beschikkingen afgeven die bij de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) horen. De beschikking is een brief waarin staat op welke hulp of ondersteuning jij recht hebt en hoeveel je per maand voor deze hulp moet betalen.  

Wat kan ik zelf doen om zelfredzaam te zijn? 

Iedereen heeft soms hulp nodig van anderen. Dat is niet erg. Toch is het goed om te kijken naar wat je wél zelf kan. Het voelt goed om zelf je eigen problemen op te kunnen lossen en om zelfstandig door het leven te kunnen gaan. Klik op de knoppen onder deze tekst en ontdek hoe jij (meer) zelfredzaam kunt zijn.