Om in aanmerking te komen voor de Voedselbank, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Voor een aanvraag bij de Voedselbank kun je terecht bij je buurtcoach.

Geen geld om eten te kopen

Soms kom je in financiële problemen terecht en blijft er weinig geld over voor boodschappen. Ondanks dat we in een rijk land leven, is de Voedselbank hard nodig, helaas ook in de gemeente Doetinchem. Het kan iedereen overkomen. Blijf niet met je problemen rondlopen en roep de hulp in van een buurtcoach. We kunnen helpen met inzicht in je financiële situatie te krijgen, en als je aan de voorwaarden voldoet, bijvoorbeeld aan te melden bij de Voedselbank. 

Wat is de Voedselbank?

De Voedselbank(externe link) koopt zelf geen voedsel in. Het voedsel wordt ingezameld via producenten en (tussen)handel, zoals bij distributiecentra, winkelketens. Ook krijgt de Voedselbank voedsel van zorgboerderijen, boeren en particulieren. Iedereen stelt de producten gratis beschikbaar. Daarnaast worden inzamelingen gehouden in supermarkten, kerken, en dergelijke. De Voedselbank zorgt er altijd voor dat de producten veilig zijn en zonder bezwaar kunnen worden geconsumeerd. Ze voldoen aan de regels van de Voedsel en Waren Autoriteit, die de voedselbank hier ook frequent op controleert. 

Iedere week worden ongeveer 250 pakketten klaargemaakt en uitgegeven. Iedereen krijgt een pakket waarbij een vaste basis wordt aangevuld met versproducten zoals groente en brood. Het uitgiftepunt voor de voedselpakketten is aan de Edisonstraat 48a in Doetinchem. Dit is geen bezoekadres: je kunt hier alleen terecht als je bent aangemeld en een bevestigingsbrief hebt.


Hoe kom je in aanmerking voor een voedselpakket?

Om in aanmerking te komen voor een voedselpakket moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden zijn landelijk vastgesteld om ervoor te zorgen dat het voedsel dat wordt ingezameld terecht komt bij diegene dit dit 'echt en hard' nodig hebben. Wil je dat zelf toetsen, dan is dat mogelijk via de landelijke website van Voedselbanken Nederland(externe link).

De belangrijkste graadmeter is jouw financiële situatie. In de gemeente Doetinchem bekijkt de buurtcoach of je in aanmerking komt voor de Voedselbank. De buurtcoach vult het formulier in en neemt contact op met de Voedselbank om je aan te melden.  

Een eerste aanvraag mag ook via een andere hulpverlener waar je bekend bent of via het PAD (Platform Armoedebestrijding Doetinchem(externe link) / 0652225763) aangevraagd worden. Het PAD kan als het nodig is, ook een noodpakket regelen. 

Verlengen na 13 weken via buurtcoach

De eerste aanvraag is voor een periode van 13 weken.

De verlenging (herindicatie) daarna gaat uitsluitend via de buurtcoach. We bekijken dan of jouw financiële situatie nog steeds van toepassing is om in aanmerking te komen voor de Voedselbank. Een verlenging is telkens voor een half jaar (26 weken), met een maximum van 3 jaar.

Heb je nog geen buurtcoach of hulpverlener en wil je in aanmerking komen voor de Voedselbank? Meld je dan aan via ons contactformulier(externe link) of neem contact op met het Platform Armoedebestrijding Doetinchem(externe link)