Als je in en om je woning een hulpmiddel nodig hebt om je te verplaatsten, kan een rolstoel via de Wmo een oplossing zijn. Wanneer je de rolstoel maar af en toe nodig hebt, krijg je geen rolstoel vanuit de Wmo. Je kunt dan bijvoorbeeld een rolstoel huren of lenen bij een uitleencentrum of via de rolstoelleverancier Medipoint(externe link).

Wanneer je langer dan zes maanden iedere dag een hulpmiddel nodig hebt om jezelf te verplaatsen, kun je in aanmerking komen voor een rolstoel vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Er zijn verschillende soorten rolstoelen:

  • Handbewogen rolstoel
  • Elektrische rolstoel
  • Duwrolstoel (waaronder buggy’s)
  • Kinderrolstoel
  • Sportrolstoelen

Heb je problemen met je huidige rolstoel?

Soms volstaat een aanpassing op de rolstoel waar je al gebruik van maakt. Heb je problemen met je huidige rolstoel, die je hebt gekregen via de Wmo, meldt dit dan met het contactformulier. Ook als je nog geen rolstoel hebt maar er mogelijk wel één wilt aanvragen, gebruik je het contactformulier:

contactformulier Buurtplein(externe link)

Onderhoud en reparatie meld je bij de leverancier van de rolstoel.

Kosten

Voor een rolstoel, een elektrische rolstoel of kinderrolstoel wordt geen eigen bijdrage gevraagd.

Veelgestelde vragen

Kan ik de rolstoel voor een korte periode aanvragen?

Heb je de rolstoel kortdurend nodig, bijvoorbeeld vanwege een gebroken been, dan kun je daarvoor op meerdere plaatsen terecht. Bijvoorbeeld bij de tijdelijke uitleenwinkel of bij hulpmiddelenleverancier Medipoint(externe link). Als je een rolstoel gebruikt om regelmatig een dagje mee uit te gaan, kun je ook eens kijken op internet op websites waar gebruikte rolstoelen worden aangeboden.

Kan ik een rolstoel krijgen tijdens mijn verblijf in een Wlz-instelling?

Verblijf je in een instelling op basis van de Wet langdurige zorg, dan moet je de rolstoel aanvragen bij deze instelling. Je krijgt dan geen rolstoel vanuit de Wmo.