Goed contact met buren en de wijk heeft een positieve invloed op de sfeer en leefbaarheid in de buurt. Het biedt rust, veiligheid en zorgt voor een beter leefklimaat. 

Soms hebben mensen last van hun buren of van de problemen in de wijk. Hierbij kun je denken aan geluidsoverlast, overvolle parkeerterreinen, rondhangende jeugd, pesterijen, enzovoorts. Verschillende leefpatronen kunnen leiden tot ruzies en irritaties. Gelukkig komen de meeste buren en wijken daar samen wel uit. Soms ontstaat er echter een conflict, waardoor een prettige omgang niet meer mogelijk is. 

Op deze pagina is er informatie verzameld over wat je kunt doen wanneer je een probleem ervaart met je buren of in de wijk. Kom je er niet uit? Neem dan eens contact op met Buurtbemiddeling of maak een afspraak met een buurtcoach.

Ik ervaar overlast van mijn buren, wat nu?

De eerste stap bij overlast situaties is dit zelf bespreekbaar te maken met je buren. Voor tips hoe je jouw buren kunt benaderen in verschillende overlast situaties verwijzen wij je graag door naar de informatieve website: www.problemenmetjeburen.nl(externe link)  

Kom je er niet uit samen dan kan Buurtbemiddeling ingezet worden. De belangrijkste voorwaarde is dat beide buren de wil hebben om hun problemen op te lossen. Twijfel je hierover neem dan contact op met Buurtbemiddeling. Bij buitensporige agressie, alcohol- en drugsproblematiek kun je terecht bij politie. 

Ik heb ruzie met mijn buren, wat nu?

Iedereen die een oplossing zoekt voor een conflict met de buren, kan zich aanmelden bij Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is neutraal en richt zich op het herstel in communicatie tussen buren. In overleg met jou wordt bepaald of het conflict bemiddelbaar is. 

We werken in een bemiddeling toe naar een oplossing die voor beide aanvaardbaar is. Bij buitensporige agressie, alcohol- en drugsproblematiek kun je terecht bij politie. 

Wat kan ik doen aan de problemen in de wijk?

Als je wat langer in een wijk woont, vallen je soms meer dingen in de buurt op. Dit kunnen natuurlijk positieve zaken zijn, maar dit kunnen ook zaken zijn waar je overlast van ervaart. Zou je hier graag wat aan willen doen? 

Neem dan contact op met een buurtcoach in je wijk. Als het gaat om een overlast- of conflictsituatie, dan kun je contact opnemen met Buurtbemiddeling of de buurtcoach kan hen inschakelen. Bij buitensporige agressie, alcohol- en drugsproblematiek kun je terecht bij politie.