Buurtbemiddeling
Soms hebben mensen last van hun buren. Denk daarbij aan bijvoorbeeld geluidsoverlast, overhangende takken en pesterijen. Verschillende leefpatronen kunnen leiden tot ruzies en irritaties. Gelukkig komen de meeste buren daar samen wel uit. Soms ontstaat er echter een conflict, waardoor een prettige omgang niet meer mogelijk is. Buurtbemiddeling helpt bij een vroegtijdige aanpak van dit soort problemen en het oplossen van burenruzies.
Wil jij weten hoe Buurtbemiddeling precies werkt? Bekijk de video:
Hoe werkt Buurtbemiddeling?
Je kunt als buur of wijkbewoner een conflict of een probleem melden bij de coördinator Buurtbemiddeling. Maar ook politie, woningbouwcorporaties, gemeenten en andere organisaties kunnen een melding doen. Voorwaarde is dat de mensen vrijwillig deelnemen aan de Buurtbemiddeling.
Weetjes over Buurtbemiddeling
- Er waren in 2020 in totaal 229 aanmeldingen Buurtbemiddeling Buurtplein in de gemeente Doetinchem, Berkelland, Bronckhorst en Oost Gelre
- 32 vrijwillige Buurtbemiddelaars hebben zich ingezet voor Buurtbemiddeling in 2020
- Buurtbemiddeling is één van de partners van de campagne #halloburen. Meer informatie hierover vind je op: www.doetinchem.nl/hallo-buren(externe link)
- 85% van de gemeenten in Nederland biedt buurtbemiddeling aan
- In tweederde van de aanmeldingen, heeft de inzet van Buurtbemiddeling bijgedragen aan een verbetering of oplossing tussen buren
- Buurtbemiddeling heeft een succesvol samenwerkingsverband tussen Gemeenten, Woningbouwcoöperaties, Politie en Buurtplein
- De website www.problemenmetjeburen.nl(externe link) is dé vindplaats voor bewoners voor het contact met buurtbemiddeling in hun gemeente: De website had in 2020 ruim 10.000 unieke bezoekers meer dan in 2019. De pagina’s werden bijna 50.000 keer meer bezocht.
- In 2019 is de website www.overlastadvies.nl(externe link) opgericht. Zij geven juridische informatie en advies in het geval van burenoverlast.
- In 2021 bestaat Buurtbemiddeling 25 jaar in Nederland. Vanaf september 2021 zal dat landelijk en lokaal gevierd worden. Op verschillende manieren zal het succes van Buurtbemiddeling onder de aandacht gebracht worden. Landelijk komt er ook een campagne om bewoners handvatten te geven hoe ze zelf op een handige manier met de buren in gesprek kunnen gaan en een ergernis op te lossen. Buurtbemiddeling Buurtplein sluit aan bij deze campagnes.
Waar kun je overlast melden?
Buurtbemiddeling Buurtplein BV Bergzicht Terborgseweg 21 7001 GM Doetinchem | |
E-mail: | buurtbemiddeling@buurtplein.nl |
Telefoon gemeente Doetinchem | 0314-654446 |
Telefoon gemeenten Berkelland, Bronckhorst, Oost Gelre | 0314-373036 |
Buurtbemiddeling is gratis voor inwoners van de gemeenten Doetinchem, Bronckhorst en Berkelland en Oost Gelre.

Links: Daniëlle Raspe, MfN-register mediator en Coördinator buurtbemiddeling Berkelland, Bronckhorst en Oost Gelre en Femke Leijten, Coördinator buurtbemiddeling gemeente Doetinchem (rechts op de foto).
Buurtbemiddeling werkt samen met de volgende partners:
