Wmo-consulenten helpen inwoners verder
Bij Buurtplein werken zo’n 25 Wmo-consulenten. Zij helpen mensen bij het aanvragen van zorg of ondersteuning op maat. Wat houdt dat precies in? Wmo-consulenten Laura Wenneker en Willeke Essink vertellen over hun dankbare werk.
Voorbeelden
Laura Wenneker werkt vooral met inwoners die zichzelf niet (meer) zo goed kunnen redden of niet voldoende mee kunnen doen in de maatschappij. Een voorbeeld: “Ik heb een inwoner die het huishouden niet goed op de rit krijgt. De boel wordt steeds viezer en spullen stapelen zich op. Ik kijk hoe ik haar kan helpen: heeft ze een coach nodig of hulp om op te ruimen? Ik breng haar in contact met de juiste instanties om haar verder te helpen.”
Collega Willeke Essink is vooral actief op het vlak van beschermd wonen. “Soms kunnen mensen tijdelijk niet zelfstandig wonen, bijvoorbeeld omdat ze behoefte hebben aan 24-uurszorg door psychische problemen. Ik vraag uit wat nog wel goed gaat en wat nodig is. Aan de hand daarvan beoordelen we of een inwoner in aanmerking komt voor 24-uurs zorg en zoeken we een passende woonvorm.” De hulp is tijdelijk en gericht op het ontwikkelen naar zelfstandigheid. “We kijken altijd naar vooruitgang, zodat mensen ui eindelijk weer op eigen benen kunnen staan,” zegt Willeke.
Wmo-consulenten regelen ook andere vormen van ondersteuning, zoals een rolstoel of traplift, hulp in de huishouding, vervoer en dagbesteding.
De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moet ervoor zorgen dat mensen zo lang mogelijk – met een beetje hulp – zelfstandig kunnen wonen en meedoen aan de maatschappij. De gemeente Doetinchem heeft deze taak ondergebracht bij Buurtplein. De Wmo-consulenten houden zich bezig met hulpvragen van inwoners op gebieden als begeleiding, dagbesteding, wonen, vervoer en hulpmiddelen.

Altijd dezelfde contactpersoon
Sinds 2024 werken Wmo-consulenten op een nieuwe manier. Elke inwoner krijgt een vaste contactpersoon, ook als er later een andere hulpvraag komt. “Dit is prettig, omdat je elkaar al kent,” zegt Laura. Willeke vult aan: “Als je mensen vaker spreekt, ontstaat vertrouwen. Dit verlaagt de drempel om te vertellen waar ze mee zitten en wat ze nodig hebben.”
Deze werkwijze is fijn voor inwoners van Doetinchem, maar ook voor de Wmo-consulenten zelf. “Mensen die ik al van eerdere ondersteuning ken, trekken sneller weer bij mij aan de bel”, ervaart Laura. “Omdat ik nu met andere hulpvragen te maken krijg, leer ik steeds bij. Dit maakt mijn werk afwisselend en waardevol”, besluit Willeke.