Het kan iedereen overkomen, je wordt verliefd. Je hebt veel contact via Whatsapp en dan vraagt je vriend(in) je om een naaktfoto. Wat doe je? Je twijfelt. Maar op dat moment kies je ervoor om toch die foto te sturen waar om gevraagd wordt. 
Dan gaat je relatie uit. En wat je nooit had verwacht, is dat die foto wordt doorgestuurd naar alle vrienden. Iedereen heeft die foto gezien. Je voelt dat je wordt aangekeken, je durft misschien niet meer naar school.

Iedereen is bekend met social media (Facebook, Instagram, Whatsapp, Snapchat, Twitter). Social media biedt erg veel mogelijkheden, het is makkelijk om met elkaar in contact te blijven. Er zijn ook nadelen en risico’s. Zo wordt er gepest en worden er redelijk wat ruzies uitgevochten via Whatsapp. Eén van de zorgelijke ontwikkelingen wordt sexting genoemd. Sexting is het verspreiden of delen van seksueel getinte foto’s of berichten via mobiele telefoons of (andere) sociale media.

In Doetinchem speelt dit zeker ook, het kan iedereen overkomen. Denk goed na voordat je een foto van jezelf verstuurt! Jij kunt dus ook diegene zijn waarvan de foto doorgestuurd wordt terwijl je dat nu niet verwacht. Misschien is het jou al overkomen en weet je niet zo goed wat je hiermee moet. Je zou iemand in vertrouwen kunnen nemen, bijvoorbeeld ouders, een mentor, een goede bekende of een buurtcoach. Omdat het gaat om een strafbaar feit kan er ook aangifte gedaan worden.

Het in het bezit hebben en verspreiden van dergelijk beeldmateriaal (bijvoorbeeld op een telefoon) is strafbaar. Als bij onderzoek blijkt dat iemand dit soort foto’s in het bezit heeft van mensen onder de 18 jaar, wordt diens telefoon in beslag genomen en kan deze vernietigd worden, ook als ze (ongevraagd) verstuurd zijn. Het spreekt voor zich dat het (bewust) verspreiden van deze foto’s ook strafbaar is. Hiervoor staat een maximale straf van 4 jaar.

Naast sexting zijn er ook andere gevaren wanneer je je op het internet letterlijk en figuurlijk bloot geeft, bijvoorbeeld grooming en sextortion. Voor meer informatie kijk eens naar de "Informatieve video's" en "Interessante websites". Heb je te maken gehad met sexting of online seksueel misbruik en weet je niet wat je moet doen? Aarzel dan niet en neem contact op met een van de buurtcoaches bij jou in de buurt. 

Buurtplein verzorgt voorlichtingsavonden over onder andere sexting, online gedrag en omgaan met social media. Wil je als ouder of school meer informatie hierover? Neem dan contact op met jeugd- en gezinswerker Yvette Boers, e-mail: y.boers@buurtplein.nl.