Het idee dat 'seks vanzelf gaat' klopt soms, maar er zijn ook momenten dat dit niet opgaat. Door (ingrijpende) levensgebeurtenissen kan de seksualiteit binnen je relatie veranderen. Maar ook naar verloop  van tijd kan de hoeveelheid en of de wensen ten aanzien van seksualiteit in een relatie veranderen. Het kan moeilijk zijn om hier samen over te praten. Het vraagt moed om hier samen over in gesprek te gaan, want vaak is het praten over seksualiteit spannend omdat het je zo kwetsbaar maakt. 

Toch is het samen in gesprek gaan over de veranderingen en de wensen vaak de eerste stap die gezet moet worden wanneer je problemen ervaart met seksualiteit. Het samen helder krijgen wat moeilijk voor jullie is en elkaar proberen te begrijpen is de eerste stap. Het is niet de bedoeling dat je instemt met seks tegen jou zin of de zin van jou partner. Maar het is wel goed om samen te bespreken hoe jullie met deze verandering in jullie relatie willen omgaan.

Kom je er samen niet goed uit? Weet dan dat er hulpverleners gespecialiseerd zijn in hulp bieden aan mensen met problemen rondom seksualiteit, namelijk een seksuoloog. Kijk voor contact met een seksuoloog eens bij de websites over seksualiteit. Ook kun je contact leggen met een buurtcoach bij jou in de buurt. Samen kunnen we onderzoeken wat we voor jou zouden kunnen betekenen.

Feiten en fabels over (geen) zin in seks

Het is heel normaal dat je niet altijd zin hebt in seks. Hoe kan dat? En wat kun je aan doen?