Wat doen Sociaal Raadslieden?

Wetten en regels: we hebben er elke dag mee te maken, bij de gemeente, de belastingdienst of op school. De wetten en regels veranderen vaak. Weet jij wat je rechten en plichten zijn? Als je er niet uitkomt, kun je terecht bij de Sociaal Raadslieden.

We leggen uit hoe regels en procedures in jouw situatie worden toegepast en we bespreken welke rechten en plichten je hebt. Samen bekijken we wat in jouw geval het beste is om te doen. Soms is een advies al voldoende, maar we kunnen je ook helpen met het schrijven van een brief, klacht of bezwaar of we kunnen bemiddelen in een conflict met een instantie. Als het nodig is, verwijzen we je door naar een advocaat of een andere specialist.

Waar kunnen Sociaal Raadslieden bij ondersteunen?

Wij kunnen ondersteunen bij vragen over onder andere: loon of uitkeringen, belastingaanslagen, toeslagen,  sociale voorzieningen zoals kinderbijslag of bijstand, consumentenzaken en regels rondom echtscheiding.

Wat is de werkwijze van Sociaal Raadslieden ?

Wij geven deskundig en onafhankelijk advies. Wij hebben een geheimhoudingsplicht. Zonder jouw toestemming vragen wij nooit gegevens op bij iemand anders of bij een instantie. Onze hulp is gratis.

Contact: elke werkdag inloop

Wij zijn elke werkdag aanwezig bij Buurtplein Inloop. Bij bijna elke Buurtplein Inloop zitten naast een sociaal raadslid ook een buurtcoach en een of meerdere vrijwilligers van het Formulieren Café voor je klaar. Kom gerust langs en stel je vraag. Je hoeft geen afspraak te maken en onze hulp is altijd gratis. Kijk voor de inloop tijden op de pagina van Buurtplein Inloop. Bij de Inloop op woensdagavond in de Daele zijn de Sociaal Raadslieden niet aanwezig. 

Mailen of bellen

Ook kun je je vraag stellen per e-mail: srw@buurtplein.nl

Kun je niet langskomen bij Buurtplein Inloop dan mag je ook op werkdagen tussen 09.00 -12.30 en tussen 13.00 -17.00 uur bellen met het algemene telefoonnummer van Buurtplein: (0314) 341919 . 

Formulieren Café

Onze vrijwilligers zijn op de hoogte van de wetten en regels die er in Nederland zijn. Ze kunnen je helpen uitzoeken voor welke voorzieningen je misschien in aanmerking komt. Je kunt er terecht voor het aanvragen van voorzieningen, zoals het Meedoen-arrangement en kwijtschelding belastingen. Daarnaast kunnen we je helpen met ordenen van post.

Vragen voor het Formulierencafé, bijvoorbeeld over het Meedoen arrangement, GBLT, kwijtschelding enzovoort, kunnen gesteld worden via onze algemene e-mailadres: srw@buurtplein.nl. Onze vrijwilligers kunnen deze vragen dan in overleg met de coördinator oppakken.

Individuele ondersteuning kan ook

Vrijwilligers van de Sociaal Raadslieden helpen je je geldzaken en administratie op orde te brengen en houden. Ze kunnen met je meedenken over je financiële situatie, helpen overzicht te krijgen in inkomsten en uitgaven. Ze kijken of er voorzieningen zijn waarvoor je misschien in aanmerking kan komen. Zijn er juridisch ingewikkelde vragen dan kunnen zij advies vragen aan de sociaal raadslieden. De vrijwilliger geeft je tijdelijke hulp. Je kunt vragen om hulp door een vrijwilliger via de buurtcoach of de sociaal raadslieden.

Kijk voor meer informatie over het formulieren Café op de pagina Formulieren Café