Passies en Talenten, onderdeel van Buurtplein, biedt jongeren tussen de 12 en 25 jaar een veilige ontmoetingsplek om te doen waar ze goed in zijn. Of te ontwikkelen wat ze graag willen: van tekenen tot dans, van chillen tot muziek maken en nog veel meer.

Bij Passies en Talenten worden jongeren beoordeeld op hun talent in plaats van dat er gekeken wordt naar wat ze niet kunnen of wat ze moeilijk vinden. Samen met jongeren is onderzocht wat ze nodig hebben als ze vastlopen in het leven. “Op het moment dat het even niet zo lekker gaat is het voor jongeren fijn om een plek te hebben waar ze zichzelf kunnen zijn, Waar ze met leeftijdgenoten kunnen praten en leuke dingen kunnen doen. En waar wij op de achtergrond aanwezig zijn als ze een steuntje in de rug nodig hebben.”

De vijftienjarige T. leidde tot voor kort het standaard leven van een middelbare scholier. Toch lukte het hem niet meer om net zoals zijn leeftijdgenoten naar school te gaan of te sporten, “Ik zat liever thuis te gamen dan dat ik naar school ging of iets ging doen met vrienden. Ik voelde me steeds eenzamer en had nauwelijks contact meer met iemand. Toen ik bij Passies en Talenten terecht kwam is dat veranderd. Ik leer weer contacten te maken en te onderhouden. Ik heb het gevoel dat ik er weer bij hoor. Ik ga ook weer naar school. Ik wil graag mijn opleiding afmaken en iets gaan doen in de scheepsinterieurbouw. Ik heb er vertrouwen in dat me dat gaat lukken.”

Uitlaatklep

P. (21) liep op haar 16e binnen bij Passies en Talenten en is nooit meer weggegaan. “Ik zat op dat moment in een hulpverleningstraject. Passies en Talenten was echt een uitlaatklep voor mij. Ik houd enorm van zingen en dat heb ik hier verder kunnen ontwikkelen.

Muziek is heel belangrijk voor me en dat kan ik delen met de mensen hier. Inmiddels ben ik begonnen aan het tweede jaar van mijn opleiding tot juridisch medewerker. Jaren geleden had ik niet durven denken dat me dat zou gaan lukken. Ik kom hier ook al lang niet meer als het meisje met hulpvragen. Ik kom hier om anderen te ondersteunen en met ze te kletsen. Als je zelf in een vervelende situatie hebt gezeten dan weet je precies waar ze het over hebben. Als iemand verdrietig is stap ik er gemakkelijker op af en weet ik wat ik moet zeggen.”

Passies en Talenten onderzoekt samen met de jongeren wat nodig is om zich weer lekker te voelen. Soms is er extra coaching, zorg of aandacht nodig  in de school- of thuissituatie. Soms is het handig om in contact te komen met een buurtcoach. Bij Passies en Talenten wordt samen met de jongeren onderzocht waar ze behoefte aan hebben en wat bij hen past op dat moment. Vervolgens helpen we ze de volgende stap te maken.“

Iedereen heeft talent

Bij Passies en Talenten kijken ze altijd naar de mogelijkheden van de jongeren. “De insteek van Passies en Talenten is jongeren te laten doen waar ze goed in zijn, zodat ze mee kunnen doen en erbij kunnen horen. Iedereen heeft een passie of een talent. Bij Passies en Talenten gaan we samen met de stagiaires en andere jongeren op zoek naar dat talent. Als je doet wat je leuk vindt gaat alles namelijk beter!”

Wil je meer weten over Passies en Talenten? Mail naar: c.loor@buurtplein.nl