De stap om een kopje koffie te gaan drinken in wijkcentrum De Daele lijkt misschien klein, maar kan grote gevolgen hebben. Daar weet vaste bezoeker Sander alles van. Met dank aan de laagdrempelige koffie-ochtenden van Buurtplein kreeg hij zijn leven weer op de rit, vond leuk werk, een fijn huis en zelfs zijn grote liefde, Steffi. Het stel geeft elkaar op 10 maart het ja-woord. 

Maatschappelijk Activeringscentrum (MAC)

Een plek waar je, als het even niet zo meezit in je leven, zo naar binnen kunt lopen om een kopje koffie te drinken en een praatje te maken. Dat is precies de bedoeling van het Maatschappelijk Activeringscentrum van Buurtplein, kortweg MAC genaamd. 

Buurtcoach Anjo Racz zette het Mac in 2016 op. “Mensen kunnen elke maandag- en woensdagochtend naar binnen stappen, het is heel laagdrempelig. Ze kunnen er met anderen kletsen en op die manier contacten opbouwen. Het helpt om uit een sociaal isolement te komen. We kunnen hen ook helpen met bijvoorbeeld het zoeken naar werk, taalles of gezond samen koken en eten. We zijn vraaggericht bezig, dat werkt.”

Door MAC uit dal

Een MAC-bezoeker van het eerste uur is Sander. Hij dreigde in een sociaal isolement te raken toen zijn buurtcoach hem tipte naar het MAC te gaan. “Ik was destijds echt op een dieptepunt beland. Ik had problemen, geen werk en ik kende niemand hier in Doetinchem. Bij het MAC vond ik snel mijn draai. Het vrijwilligerswerk wat ik ging doen, leidde tot een goede vaste baan.” 

Sander is helemaal thuis bij het MAC, dat blijkt uit alles. Zijn leven ziet er veel rooskleuriger uit, toch bezoekt hij de koffie-ochtenden en de eetavonden nog trouw. Maar goed ook, want zo leerde hij de van oorsprong Duitse Steffi kennen. Zij kwam door haar toenmalige partner bij het MAC, maar die relatie ging uit. “Steffi reageerde op een fotootje van mij in de groepsapp en van het één kwam het ander”, glundert Sander. Al snel trok Steffi bij Sander in en inmiddels zijn ze zelfs verloofd. 

Persoonlijke groei

Steffi is ook een vaste MAC-bezoekster geworden. Ze krijgt er taalles, doet mee aan psychologische groepsgesprekken en kookt regelmatig op de eetavonden. “Het heeft me al heel veel gebracht”, vertelt ze. “Net als Sander heb ik veel meegemaakt. Daar helpen ze me bij het MAC heel goed mee. Ik heb weer vertrouwen in mensen gekregen.” Dat geldt ook voor Sander. “Ik ben uit een diep dal gekomen en sta veel positiever in het leven. En ik heb de liefde hier gevonden, dat is fantastisch.”

Buurtcoach Anjo ziet het glimlachend aan. “Ik heb Sander echt zien groeien hier. Van een heel onzeker persoon naar iemand die zeker in het leven staat en veel socialer is. Dat is het mooie van het MAC: op het eerste oog lijkt het of mensen gewoon simpel aan het koffie drinken zijn, maar ondertussen gebeurt er zoveel meer. Daar werken we ook bewust aan, al lijkt dat vaak niet zo.”