Jeugd- en gezinswerker
Ben je ouder of verzorger en heb je vragen over de opvoeding van je kind(eren)? Of ben je zelf jong en heb je vragen over het opgroeien? De jeugd- en gezinswerkers van Buurtplein kunnen je hierbij helpen. Zij zijn er om samen met jou te kijken naar wat nodig is voor jou en je gezin.
Wat is de jeugd- en gezinswerker?
Een jeugd- en gezinswerker is iemand die gezinnen ondersteunt bij allerlei vragen rondom opvoeden en opgroeien. Ze kunnen helpen bij vragen over het gedrag van je kind, problemen op school, relaties, geldzaken, wonen of meedoen in de buurt. Je hoeft het niet alleen te doen: samen zoeken we naar oplossingen die bij jouw situatie passen.
Wat doet de jeugd- en gezinswerker?
De jeugd- en gezinswerker luistert naar jouw verhaal en geeft praktische adviezen. Ze kunnen gesprekken voeren met jou en je gezin, maar ook samenwerken met andere organisaties zoals school, huisarts of andere hulpverleners. Dit gebeurt alleen met jouw toestemming. De jeugd- en gezinswerker let ook op of een kind veilig opgroeit. Als dat niet zo is, gaan zij hierover in gesprek met de ouders. Soms kan extra hulp worden geregeld via de Jeugdwet.
Voor wie is de jeugd- en gezinswerker?
De jeugd- en gezinswerker is er voor alle leden van het gezin: ouders, verzorgers, kinderen en jongeren. Ze helpen bijvoorbeeld als je vragen hebt over opvoeden, gedrag, schoolproblemen, relaties, geld, wonen of meedoen in de buurt.
Heb je een kind tussen 0 en 4 jaar en heb je vragen over de ontwikkeling? Dan kun je terecht bij het consultatiebureau. Maak je je zorgen over je kind tussen 0 en 7 jaar en weet je niet goed wat er aan de hand is? Dan kun je ook contact opnemen met Integrale Vroeghulp. Dat is een team van specialisten die met je meekijkt en helpt om duidelijkheid te krijgen.
Waar vind je de jeugd- en gezinswerker?
Jeugd- en gezinswerkers werken in de wijkcentra van Buurtplein. Je kunt ze ook tegenkomen bij activiteiten in de wijk of op school. Op elke basisschool in de gemeente Doetinchem is een jeugd- en gezinswerker die contactpersoon is voor ouders en school. Ook zijn ze actief bij sommige huisartsenpraktijken als praktijkondersteuner jeugd (POH-jeugd). Zo zijn ze dichtbij en makkelijk te bereiken.
Jeugd- en gezinswerker op school
Over het algemeen gaan kinderen graag naar school. Soms gaat het even minder makkelijk. Bijvoorbeeld als je kind het leren lastig vindt, overprikkeld raakt door de drukte, of last heeft van stress. De jeugd- en gezinswerker op school is er om jou en je kind te ondersteunen bij dit soort vragen en zorgen. Samen met jou en de school kijkt de jeugd- en gezinswerker naar de beste aanpak. Je kunt altijd contact opnemen via de school om te vragen wie de jeugd- en gezinswerker is en hoe je hen kunt bereiken.
Jeugdhulp
Soms heb je meer hulp nodig dan alleen gesprekken of advies. Dan kan jeugdhulp worden gegeven. jeugdhulp is hulp voor kinderen en jongeren tot 18 jaar (soms tot 23 jaar) die problemen hebben met opgroeien, opvoeden of het dagelijks leven. Dit kan hulp zijn thuis, begeleiding op school of zorg ergens anders, zoals in een pleeggezin of behandelgroep.
De jeugd- en gezinswerker kijkt samen met jou wat je nodig hebt en of jeugdhulp past. Als dat zo is, kan Buurtplein dit regelen. Je krijgt dan een brief waarin staat welke hulp je krijgt, van wie en hoe lang. Jeugdhulp hoort bij de Jeugdwet en wordt betaald door de gemeente. Je hoeft er niets voor te betalen.
Handige links
- Integrale Vroeghulp
- Jeugdwet
- Verordening Jeugdhulp gemeente Doetinchem
- Passend onderwijs
- Meldpunt Veilig Thuis (kindermishandeling, huiselijk geweld en loverboys)
- Opvoeden.nl, betrouwbare opvoed informatie
- Vertrouwenspersoon Jeugdhulp
Meer informatie?
Neem gerust contact met ons op. Dit kan door:
- het invullen van het Contactformulier. Wij nemen dan contact met je op.
- te bellen naar (0314) 34 19 19.
- langs te komen op één van onze wijkcentra.