Als je een beperking hebt en hiervoor problemen hebt met het gebruik van reguliere vervoersmiddelen zoals een bus, een brommer of een fiets, kan een vervoersvoorziening volgens de Wmo een oplossing bieden. Deze biedt alleen een oplossing voor de vervoersproblemen die te maken hebben met je deelname aan het maatschappelijk verkeer. En alléén als je géén andere mogelijkheden voor vervoer hebt.

Welke vervoersmogelijkheden zijn er in de gemeente Doetinchem?

De gemeente Doetinchem biedt tal van mogelijkheden op het gebied van vervoer.

Voorbeelden van vervoersvoorzieningen:

  • deelname aan ZOOV Op Maat
  • een scootmobiel
  • servicelijn Arriva en Vlinder

Het volledige overzicht is te vinden in de informatieflyer 'vervoersvoorzieningen in de gemeente Doetinchem' aan de rechterzijde van deze pagina.

Wil je een aanvraag voor leerlingenvervoer doen? Dat doe je via de website van gemeente Doetinchem.

Hoe meld ik mijn vervoersproblemen?

Als je niet zelf een oplossing kunt vinden voor je vervoersprobleem dan kun je dit melden op het contactformulier Buurtplein .Als je het meldformulier hebt ingediend, neemt een medewerker van Buurtplein contact met je op voor een afspraak als dit nodig is. Met de medewerker van Buurtplein bespreek je de mogelijke oplossingen.

Koop je zelf de voorziening in?

Met een indicatie voor een vervoersvoorziening kan het ook mogelijk zijn dat je kiest voor een persoonsgebonden budget (PGB). Je ontvangt dan een bedrag waarmee je zelf de voorziening inkoopt. Dit brengt bepaalde verplichtingen met zich mee, zoals verantwoording van je PGB. Lees meer over een PGB en waaraan je moet voldoen. Of vraag het de medewerker van Buurtplein.

Wat kost het?

Als je gebruik maakt van een hulpmiddel of een voorziening volgens de Wmo, zoals een scootmobiel, dan vraagt de gemeente er wat voor terug. Dit is de eigen bijdrage.

Deze eigen bijdrage geldt niet als je een indicatie krijgt voor vervoer met ZOOV Op Maat. Met een indicatie voor ZOOV kun je jaarlijks met korting een maximaal aantal kilometers reizen in een straal van 20 kilometer rondom je woning. De Wmo kortingstarieven kun je vinden op de website van ZOOV. Voor overige gereisde kilometers betaal je het reguliere tarief.

Veelgestelde vragen

Krijg ik een pas om met Wmo-korting te kunnen reizen met ZOOV?

Je hebt geen pas nodig om te reizen met ZOOV. Wel dien je je bij de chauffeur te kunnen identificeren met een geldig legitimatiebewijs.

Kan ik ook zonder indicatie gebruikmaken van ZOOV?

Ja, dat kan. Iedereen kan gebruikmaken van ZOOV. Een indicatie is niet nodig. Wel betaal je zonder indicatie het reguliere tarief. Bij ZOOV Reisplanner via telefoonnummer (0900) 9874 en www.zoov.nl kun je je reizen boeken.

Hoeveel kilometer kan ik reizen tegen het Wmo tarief?

Dit is per persoon verschillend. Als je een Wmo-indicatie krijgt voor vervoer met ZOOV, wordt aan de hand van je persoonlijke situatie en vervoersbehoefte een maximaal aantal reiskilometers bepaald. Het aantal kilometers dat voor jou  geldt, vind je in de aan jou gestuurde beschikkingsbrief en online op je Mijn Zoov-account.

Ik reis met ZOOV naar de dagbesteding of de zorgboerderij, mag dat?

Nee, het reizen naar de dagbesteding of de zorgboerderij valt niet onder de vervoersbestemmingen waar je indicatie voor ZOOV voor kunt gebruiken.

Als je zelf niet in staat bent om naar de dagbesteding of zorgboerderij te reizen, dan kun je contact opnemen met Buurtplein.

Kijk op www.zoov.nl voor meer informatie