Vervoer vanuit de Wmo heeft tot doel om mee te kunnen doen in de samenleving. Het is bedoeld voor inwoners die door een beperking geen gebruik kunnen maken van reguliere vervoersmiddelen. Voorbeelden van reguliere vervoersmiddelen zijn onder andere een trein, een bus, een brommer of een fiets. Daarnaast dienen er ook geen mogelijkheden te zijn om het vervoersprobleem op een andere manier op te lossen. Hierbij kan worden gedacht aan oplossingen binnen het netwerk of het gebruik van servicelijn Arriva en Vlinder. 

Gemeente Doetinchem biedt diverse mogelijkheden voor vervoer vanuit de Wmo. Voorbeelden van deze vervoersmogelijkheden zijn een scootmobiel of ZOOV Op Maat(externe link)

Hoe kan ik vervoer aanvragen?

Heb jij een vervoersprobleem en kun je hiervoor niet zelf een oplossing vinden? Doe dan een melding door het invullen van het contactformulier(externe link).

Let op! Voor leerlingenvervoer dient er een melding te worden gedaan bij de gemeente Doetinchem(externe link).

Mijn indicatie loopt af en nu? 

Je kunt het vervoer toegekend krijgen voor een bepaalde periode. Als die periode afloopt en je nog vervoer nodig hebt, doe dan uiterlijk 8 weken voor het aflopen van de indicatie een nieuwe melding. Een nieuwe melding kan worden gedaan door het invullen van het contactformulier(externe link).

Wat kost het?

Als je gebruik maakt van een hulpmiddel of een voorziening vanuit de Wmo, betaal je een eigen bijdrage. Lees meer over de eigen bijdrage(externe link).

Deze eigen bijdrage geldt niet als je een indicatie krijgt voor vervoer met ZOOV Op Maat(externe link). Met een indicatie voor ZOOV kun je jaarlijks met korting een maximaal aantal kilometers reizen in een straal van 20 kilometer rondom je woning. De Wmo kortingstarieven kun je vinden op de website van ZOOV Op Maat(externe link). Voor overige gereisde kilometers betaal je het reguliere tarief.

Veelgestelde vragen

Krijg ik een pas om met Wmo-korting te kunnen reizen met ZOOV?

Je hebt geen pas nodig om te reizen met ZOOV. Wel dien je je bij de chauffeur te kunnen identificeren met een geldig legitimatiebewijs.

Kan ik ook zonder indicatie gebruikmaken van ZOOV?

Ja, dat kan. Iedereen kan gebruikmaken van ZOOV. Een indicatie is niet nodig. Wel betaal je zonder indicatie het reguliere tarief. Bij ZOOV Reisplanner via telefoonnummer (0900) 9874 en www.zoov.nl(externe link) kun je je reizen boeken.

Hoeveel kilometer kan ik reizen tegen het Wmo tarief?

Dit is per persoon verschillend. Als je een Wmo-indicatie krijgt voor vervoer met ZOOV, wordt aan de hand van je persoonlijke situatie en vervoersbehoefte een maximaal aantal reiskilometers bepaald. Het aantal kilometers dat voor jou  geldt, vind je in de aan jou gestuurde beschikkingsbrief en online op je Mijn Zoov-account.

Ik reis met ZOOV naar de dagbesteding of de zorgboerderij, mag dat?

Nee, het reizen naar de dagbesteding of de zorgboerderij valt niet onder de vervoersbestemmingen waar je indicatie voor ZOOV voor kunt gebruiken.

Als je zelf niet in staat bent om naar de dagbesteding of zorgboerderij te reizen, dan kun je contact(externe link) opnemen met Buurtplein.

Kijk op www.zoov.nl(externe link) voor meer informatie