Persoons Gebonden Budget (pgb)

Een pgb is geld dat je krijgt van de gemeente of zorgverzekeraar om zelf zorg of hulp te regelen. Zo houd je zelf de regie over de hulp die je krijgt. Je kunt een pgb alleen krijgen voor een maatwerkvoorziening.

Als jij of je kind recht heeft op een maatwerkvoorziening, dan kan de gemeente dit op twee manieren regelen. De gemeente regelt het voor je en betaalt voor de zorg of je ontvangt een Pgb. Dan regel en betaal je zelf de zorg met het geld dat je van de gemeente ontvangt. 

Met een pgb kun je bijvoorbeeld betalen:

  • hulp thuis
  • hulp buitenshuis
  • jeugdhulp voor je kind
  • of een hulpmiddel, zoals een rolstoel of vervoer

Hoe werkt een pgb?

Als je een pgb krijgt, maakt de gemeente het geld over naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Jij kiest zelf de zorgverlener en maakt afspraken. De SVB betaalt daarna de zorgverlener.

Je bent bij een pgb zelf verantwoordelijk voor:

  • het regelen van de zorg,
  • het bijhouden van de administratie
  • en het zorgen voor goede en passende hulp.

Hoe vraag je een PB aan? (uitklapmenu)

Wil je een persoonsgebonden budget (pgb) aanvragen? 
Dan volg je de stappen hieronder:

Stap 1: Melding doen voor een maatwerkvoorziening

Dit kan door het invullen van het contactformulier. Je geeft aan dat jij (of je kind) hulp nodig hebt.

Stap 2: Gesprek met een medewerker van Buurtplein

Een medewerker van Buurtplein belt je om een afspraak te maken. Dit kan een jeugd- en gezinswerker zijn (bij jeugdhulp) of een Wmo-consulent (bij hulp voor volwassenen). Je bespreekt samen waar je hulp bij nodig hebt, wat je zelf kunt doen en welke hulp past. 

Stap 3: Keuze voor zorg in natura of een pgb

Na het gesprek hoor je of je recht hebt op hulp (een indicatie). Je kunt dan kiezen uit zorg in natura of een pgb, waarbij je de zorg zelf regelt en zelf kiest wie je helpt.

Stap 4: Invullen van het ondersteunings- en budgetplan

Je vult een ondersteunings- en budgetplan in. Dit is een vragenlijst. Daarin leg je uit welke hulp je wilt inkopen, wie de hulp gaat geven, hoeveel uur zorg je nodig hebt en wat je met de zorg wilt bereiken. Dit helpt om te kijken of een pgb goed bij je past.

Stap 5: Beoordeling van het plan

De gemeente bekijkt je plan. Daarbij letten ze op of de zorg past bij jouw hulpvraag en de kosten redelijk zijn. Soms volgt nog een extra gesprek. 

Stap 6: Besluit en toekenning van het pgb

Als de gemeente akkoord is, krijg je een beschikking (officieel besluit). Daarin staat dat je een pgb krijgt, hoeveel geld je krijgt en waarvoor je het mag gebruiken. 

Stap 7: Aanvragen van het pgb bij de SVB

De gemeente geeft jouw pgb door aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar wordt je budget beheerd. Jij maakt zelf zorgovereenkomsten met de zorgverleners. De SVB betaalt de zorgverleners nadat jij de uren hebt goedgekeurd.

Stap 8: Verantwoordelijkheid voor administratie

Bij een pgb ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van de zorg, het bijhouden van de administratie, het controleren van de kwaliteit van de zorg en het op tijd doorgeven van wijzigingen. 

 

Problemen met de uitbetaling van je pgb? 

Heb je problemen met de uitbetaling van jouw pgb door de Sociale Verzekeringsbank? Dan kun je hulp vragen bij Buurtplein of direct contact opnemen met de SVB

Meer informatie? 

Neem gerust contact met ons op. Dit kan door: 

  • het invullen van het contactformulier. Wij nemen dan contact met je op.
  • te bellen naar (0314) 34 19 19.
  • langs te komen op één van onze wijkcentra

Handige links: