Een mantelzorgwoning of pre-mantelzorgwoning regelen

Mantelzorg is er voor mensen die hulp nodig hebben van familie, vrienden of bekenden. Soms is het prettig om dicht bij elkaar te wonen zodat de zorg makkelijker en beter kan worden georganiseerd. Daarom zijn er speciale woningen, zoals mantelzorgwoningen en pre-mantelzorgwoningen, die het mogelijk maken om in de buurt van je naaste te wonen. In deze tekst leggen we uit wat deze woningen zijn, voor wie ze bedoeld zijn en welke regels erbij horen.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning bij je huis, waar maximaal twee personen kunnen wonen. Deze woning is bedoeld voor iemand die mantelzorg geeft of ontvangt zolang de zorg nodig is. In een mantelzorgwoning mag je met maximaal twee personen wonen. Je mag een mantelzorgwoning plaatsen bij een koopwoning of een huurwoning.

Wat is een pre-mantelzorgwoning?

Een pre-mantelzorgwoning is hetzelfde, maar is bedoeld voor mensen die nog geen mantelzorg nodig hebben, maar dit binnen 10 jaar verwachten. Deze mag je 10 jaar gebruiken en kan later overgaan in een mantelzorgwoning. In een mantelzorgwoning mag je met maximaal twee personen wonen. Je mag een pre-mantelzorgwoning plaatsen bij een koopwoning of een huurwoning.

Hoe kom je tot een (pre-)mantelzorgwoning?

Er zijn verschillende manieren om aan een mantelzorgwoning of pre-mantelzorgwoning te komen. Dit kan bijvoorbeeld door:

  • Een verbouwing van een deel van de woning of bijgebouw (zoals garage of schuur)
  • Plaatsen van een (pre-)mantelzorgunit of verplaatsbare woning op het erf

Hoe vraag je een (pre-)mantelzorgwoning aan?

Stap 1: Vraag een (pre-)mantelzorgverklaring aan

Je hebt altijd een (pre-)mantelzorgverklaring nodig. Dit is een schriftelijk bewijs dat je een (pre-)mantelzorgwoning nodig hebt voor de zorg. Je kunt deze gratis aanvragen bij de Mantelzorgcentrale van Buurtplein via (0314) 65 44 40 of mantelzorgcentrale@buurtplein.nl. 

Een mantelzorgconsulent kijkt of een (pre-)mantelzorgwoning een goede oplossing is.

Je krijgt een verklaring als:

  • De mantelzorger elke dag mantelzorg geeft;
  • De zorg niet goed gepland kan worden (zoals toezicht of hulp op elk moment);
  • De zorgvrager niet zonder mantelzorg in zijn eigen huis kan blijven wonen.

Stap 2: Kijk welke regels gelden en of je een vergunning nodig hebt

  • Als je de (pre-)mantelzorgwoning maakt in een bestaand gebouw (bijvoorbeeld een aanbouw of bijgebouw), heb je meestal geen vergunning nodig.
  • Bij een nieuw gebouw, monument of uitbreiding heb je vaak een vergunning nodig.
  • In het buitengebied mag je soms een verplaatsbare (pre-)mantelzorgunit zonder vergunning plaatsen, met een maximale oppervlakte van 100 m² en binnen het bestemmingsvlak.

Voor meer info en regels kun je kijken op omgevingsloket.nl of contact opnemen met de gemeente Doetinchem: (0314) 37 73 77 of bouwen&wonen@doetinchem.nl.

Stap 3: Vraag een eigen adres aan voor de (pre-)mantelzorgwoning

Volgens de wet moet de (pre-)mantelzorgwoning een eigen adres hebben. Dit is belangrijk voor hulpdiensten en postbezorgers.

Als je (pre-)mantelzorgwoning vergunningsvrij is, moet je zelf het adres aanvragen bij de gemeente Doetinchem via bag@doetinchem.nl.

Je moet dan deze gegevens meesturen:

  • Situatieschets van het perceel;
  • Plattegrond van de (pre-)mantelzorgwoning;
  • (Pre-)mantelzorgverklaring.

Let op!

  • Als de mantelzorg stopt (bij verhuizing, overlijden of genezing), moet je de (pre-)mantelzorgwoning verwijderen.
  • De kosten voor het regelen, bouwen, vergunningen en verwijderen zijn voor eigen rekening.
  • Een (pre-)mantelzorgwoning kan invloed hebben op toeslagen en belastingen. Vraag hiernaar bij MantelzorgNL of gemeente Doetinchem.