Door buurtcoach Dagmar krijgt Shayma zelfvertrouwen terug
Als een schuwe schim die mensen amper aan durfde te kijken, kwam Shayma bij Buurtplein binnen. Met behulp van buurtcoach Dagmar veranderde ze in een zelfverzekerde, stralende vrouw met een prachtige lach. Haar leven is weer op orde en daar is ze met recht trots op. “Ik heb veel te danken aan Dagmar en had me geen betere buurtcoach kunnen wensen!”
Shayma in gesprek met Dagmar
Shayma klopte zes jaar geleden bij Buurtplein aan omdat ze, in haar eigen woorden, ‘door de bomen het bos niet meer zag’. Dat is ook niet zo raar, want ze komt uit een moeilijke situatie. “Ik trouwde op mijn 24e en verhuisde met mijn toenmalige man naar de Randstad. Die relatie was niet zo prettig en ik raakte geïsoleerd. Mijn zelfvertrouwen was helemaal weg. We gingen uit elkaar en ik verhuisde met mijn drie dochtertjes terug naar Doetinchem.”
De meisjes zijn dan pas 9 maanden, twee en zeven jaar oud. Zonder spullen trekt Shayma met haar kinderen in bij haar ouders. Die situatie kan natuurlijk niet al te lang duren. Maar Shayma is zo in haar schulp gekropen door alles wat ze heeft meegemaakt, dat ze geen mensen durft te bellen, laat staan ergens binnen te stappen.
Het gaf me veel steun!
Gelukkig weet Shayma wel van het bestaan van Buurtplein en komt in contact met buurtcoach Dagmar. “Ik zag haar binnenkomen als een schuw vrouwtje, dat je niet aan durfde te kijken”, herinnert Dagmar zich. “Shayma moest heel veel dingen regelen, maar dat vloog haar erg aan. Ze had er hulp bij nodig. Ik ben heel praktisch met haar aan de slag gegaan. Ze wilde graag een eigen plekje voor haar en de meisjes. En gelukkig kreeg ze best snel een huis toegewezen.” Dagmar appt Shayma ook vaak als steuntje in de rug. “Als ik nu terugkijk, was er best veel druk nodig om mij tot actie aan te zetten. Ik heb het echter nooit als vervelend ervaren dat Dagmar me zo activeerde. Het gaf me juist veel steun en Dagmar is een heel warm persoon.”
Ook aan Shayma’s zelfvertrouwen wordt gewerkt. “Dagmar stimuleerde mij ook om dingen te gaan doen. Ze ging met me mee naar de MAC koffie-ochtend in Wijkcentrum De Daele.” “En je ging naar Klets&Koek met je dochtertje”, vult Dagmar aan. “Daar komt een multiculti gezelschap, het was voor Shayma fijn om tussen andere vrouwen te zijn.”
Ik mag er zijn
Shayma komt steeds meer uit haar sociale isolement en wordt vrijwilliger bij het formulierencafé van Buurtplein. Ook helpt ze vaker in het wijkcentrum: koken, de oliebollenactie, folders rondbrengen, noem maar op. “Als ik een ander kan helpen, doe ik dat graag”, is ze bescheiden. Een prachtige eigenschap, maar ook een valkuil. Na een tijdelijke baan als cultuurvertaler Somalisch-Nederlands werkt Shayma nu in de thuiszorg. “Daar heb ik wel eens lastige cliënten. Ik ontdekte dat ik het moeilijk vindt om mijn grenzen aan te geven en niet altijd ja te zeggen. Dat gaat nu veel beter.”
Sterker nog: in plaats van zichzelf steeds weg te cijferen, gelooft Shayma nu weer dat ze er mag zijn. “Ik heb vorig jaar zelfs een hotelletje voor mezelf geboekt. Ik kwam helemaal tot rust en dacht: waarom heb ik dat niet eerder gedaan?” Er volgt een prachtige grote glimlach: Shayma zit duidelijk goed in haar vel. Dat ziet ook buurtcoach Dagmar en maakt haar blij. “Het is een wereld van verschil. Van dat schuwe vrouwtje dat toen binnenkwam, tot deze geweldige krachtige vrouw met zelfvertrouwen en die prachtige lach. Ik ben enorm trots op Shayma.”