Heb je problemen op het gebied van wonen, welzijn of zorg waardoor je niet zelfstandig kunt meedoen aan de maatschappij en samenleving? Dan kun je dit melden via het contactformulier Buurtplein:

Contactformulier Buurtplein

Daarna gebeurt het volgende

 • Na ontvangst van het meldformulier neemt een medewerker van Buurtplein telefonisch contact met je op.
 • Als het nodig is, maakt de medewerker met jou een afspraak voor een gesprek met een buurtcoach van Buurtplein.
 • Tijdens het gesprek neemt de buurtcoach met jou de melding door en gaat samen met jou op zoek naar oplossingen en mogelijkheden voor het probleem. Eerst wordt met jou besproken welke mogelijkheden en oplossingen je zelf hebt. Of welke mogelijkheden je familie of directe omgeving kunnen bieden om het probleem op te lossen. Soms is het probleem al opgelost met hulp die snel beschikbaar is, bijvoorbeeld een boodschappenservice. Dit noemen we een algemene voorziening.

Goed om te weten

 • Wij vinden wij het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk kunnen meedoen in de maatschappij en samenleving, ondanks de beperkingen die iemand heeft. Dit is ook het doel van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Soms lukt dit meedoen niet op eigen kracht. De Wmo kan dan ondersteuning bieden via een algemene voorziening. Een algemene voorziening is een voorziening die voor iedereen toegankelijk is. Je hebt voor deze voorziening geen indicatie nodig. Een voorbeeld is een was- en strijkservice of een boodschappenservice. 

  Het verschilt van persoon tot persoon welke ondersteuning nodig is. Een belangrijk uitgangspunt van de Wmo is dat de ondersteuning leidt tot een resultaat waarmee je zelfstandig kunt wonen en kunt leven. Dit betekent dat je: 

  • een huishouden kunt voeren
  • je kunt verplaatsen in en om de woning
  • je in je directe omgeving kunt verplaatsen
  • andere mensen kunt ontmoeten en sociale contacten kunt aangaan

  Passende ondersteuning is voor iedereen anders. De vraag en het te bereiken resultaat staan voorop en niet de voorziening of het aanbod. Als je  zelf uw probleem niet kunt oplossen en je ook geen hulp vindt in je eigen omgeving (netwerk), dan is een algemene voorziening misschien iets voor jou.