Bijna iedereen die een liefdesrelatie heeft, loopt op een gegeven moment tegen een probleem of meerdere problemen aan in de relatie. Dit is normaal.

Er zijn vele soorten problemen in een relatie mogelijk die het moeilijk kunnen maken om de relatie voort te zetten. Ieder probleem is uniek, immers alleen jullie zitten in deze relatie, waardoor alleen jullie echt goed weten hoe het is om in deze relatie te zijn. Soms kunnen relatieproblemen zo hoog oplopen dat je twijfelt of je de relatie met je partner wel voort wilt zetten.

Een relatieprobleem, hoe los ik het op?

De oorzaak van problemen kunnen heel wisselend zijn. Sommige partners lijken elkaar door de tijd heen verloren te zijn. Andere hebben constant ruzie en meningsverschillen met elkaar. Misschien is een van beiden partners vreemd gegaan of verliefd op een ander. Soms kunnen relatieproblemen samenhangen met een probleem op het gebied van seksualiteit en/of intimiteit (lees daarvoor eens de informatie door onder "wat is seksualiteit en intimiteit?")

Door een relatieprobleem kom je vaak (ongewild) op een kruispunt te staan. Hoe nu verder? Wil je nog de schouders er onder zetten en proberen het probleem op te lossen? Of zijn jullie op een punt aangekomen dat het niet meer gaat en het beter is om ieder zijn eigen weg te gaan?
Wat de keuze extra lastig en urgent kan maken is de aanwezigheid van kinderen in huis. Alle leden van het gezin hebben last van de oplopende spanning. Soms kunnen andere gezinsleden ook onderdeel van het probleem zijn of worden.Wil je meer lezen over relatieproblemen? Kijk dan eens naar de links onder "Handige links". 

Als je alleen of samen wilt onderzoeken of het voortzetten van je relatie nog zinvol is, kan het verstandig zijn om hulp in te schakelen van een hulpverlener. Je kunt dit doen bij specialist, zoals een relatietherapeut of gezinstherapeut. Maar je kunt ook een van de buurtcoaches bij jou in de buurt benaderen. Mocht de buurtcoach jou of jullie vraag beter vinden passen bij een specialist, dan zal de buurtcoach samen met jullie kijken naar een passende verwijzing.